Yerden Isıtma Sistemleri

Yerden Isıtma
Sistemleri

Enerji tasarrufu ve konfor

Yerden Isıtma Sistemleri

Yerden ısıtma sistemi, zemin betonu içindeki borularla ısı kaynağından aldığı enerjiyi zemin altına yayarak dağıtan, zemini dolayısı ile de ortamı ısıtan bir ısıtma sistemidir. Sistemde ısı bütün bir döşeme sahasından yayılmakta ve oda içinde homojen bir ısı dağılımı sağlanarak insan yapısına en uygun ve en ekonomik ısınmayı temin etmektedir.
Yerden ısıtma sisteminin en önemli özelliği, ısının homojen bir şekilde dağılımını sağlamasıdır. Isı, bina yapı elemanlarında depolandığı için ısıl konfor ani ısı değişimlerinden çok fazla etkilenmez. Bu sistem, mekanı daha boyutlu ve işlevsel kullanmanıza olanak tanır. Ayrıca ısı kaybını önemli ölçüde önleyen bir sistem olduğundan yüksek performansla çalışır. Yerden ısıtma sistemi, geleneksel ısıtma sistemlerden daha düşük sıcaklıktaki suyu kullanarak enerjiden tasarruf edilmesini sağlar.

Avantajları nelerdir?

  • Yerden ısıtma sisteminde, ısınmayı sağlayan borular tamamen şap altından geçerler. Böylece ev içinde görüntüyü bozacak bir durum meydana gelmez.
  • Radyatörlü sistemler çalışmaya başladığında, ortamın nemini kuruturlar. Ancak yerden ısıtma sisteminde ortamın havası kurumaz.
  • Yerden ısıtma sisteminde boruların zeminden geçtiğini belirtmiştik, bunun bir diğer avantajı evin dekoruna olumsuz etkisi olmamasıdır. Eşyalar yerleştirilirken radyatörün önünü kapatmak gibi bir sorun meydana gelmez.
  • Ortam, zeminden ısınmaya başladığı için ilk ayakları ısıtır ve böylece daha çabuk ısınma sağlanmış olur. Radyatörlü sistemlerde ise, ısınma radyatör seviyesinden başlar ve yukarı çıkar. Böylece zemin soğuk kalır.
  • Düşük derecede çalıştığı için, büyük ölçüde enerji tasarrufu sağlar.
  • Diğer enerji kaynakları ile uyumludur.
  • Ayrıca, kaliteli malzeme kullanılırsa çok uzun süre dayanabilen bir sistemdir.

Yerden ısıtma sistemi oldukça ekonomik bir sistemdir. Yerden ısıtma ilk yatırımda diğer kaliteli ısıtma sistemlerden %20, işletme giderlerinde %50 tasarruflu sağlaması ve bakım giderlerinin çok az oluşundan dolayı daha ekonomiktir. Konforlu ve çevre dostudur.

Yerden ısıtma sisteminde temizlik ne sıklıkla yaptırılmalı?

Yerden ısıtma tesisatı yeni kurulmuş alanlarda en geç 2-3 yıl sonra tesisat temizliği yapılması zorunludur. Kombinin doğal sirkülasyonu sonucunda sistemde balçık biriktirmeye başlar. Boru çeperine tamamen yapıştığı takdirde sistemin tamamen temizliği zorlaşmaktadır. Tıkanmış bir odanın zeminindeki sıcaklıkla diğer odalar arasındaki sıcaklık farkı bariz şekilde görülebilir. Panel ve döküm tip radyatörlerde iki yılda bir, alüminyum ve yerden ısıtma sistemlerinde her yıl yapılması önerilmektedir.