Klima
Sistemleri
Merkezi Klima & Havalandırma Sistemleri
Merkezi Klima & Havalandırma Sistemleri
Yaşam alanlarının vazgeçilmez iklimlendirme cihazlarından olan klimalar hem yazın hem de kışın kullanılabilen cihazlar arasında yer alıyor. Yalnızca ısıtma ve soğutma değil; temizleme, sirkülasyon yaptırma ve havanın nem miktarının belirli bir oranda tutulmasını sağlama işlevleri gören klimalar gerek evlerde gerekse de işyerlerinde sıklıkla tercih ediliyor.
Hem yaz hem de kış aylarında kullanılan klimalar, özellikle sıcak yaz günlerine serinlik katması amacıyla tercih ediliyor. Kullanıldığı ortamın hava sıcaklığını kontrol etmeye yardımcı olan ve mekânın iklimlendirilmesini sağlayan klimalar, rahat ve verimli bir ortam koşulu sağlamak için büyük bir öneme sahip bulunuyor.
Klimalarda kullanılan özel kimyasal bileşikler sayesinde buharlaşma sağlanarak bu faz dönüşümünün özelliğinden faydalanılır. Kapalı bir bobin sistemi ile buharlaşan akışkan tekrar yoğunlaştırılarak bir döngü oluşturulur. Bahsi geçen bu kimyasal bileşiklerde düşük sıcaklıklarda değiştirme özelliği bulunan soğutucu vardır. Klimalar ayrıca soğutucu bobinler üzerinde sıcak havayı hareket ettiren fanlara sahip bulunur. Sıcak hava soğutucunun üzerinden akarken düşük basınçlı evaporatör bobinleri soğutucu içindeki ısıyı absorplar ve sıvıdan gaza geçiş olur. Klimalar, soğutmayı verimli tutmak için soğutucu gazı tekrar sıvı faza çevirir. Bunun sağlanması için kompresöre yüksek basınç altında gaz koyulur ve bu işlem istenmeyen ısı meydana getirir.
Gazın sıkıştırılması ile oluşturulan bütün bu ekstra ısı ardından kondansatör rulo olarak adlandırılan ikinci bir bobin grubu ve bir ikinci fan yardımıyla açık havada boşaltılır. Gaz soğur, bir sıvıya geri döner ve süreç en başından yeniden başlar.İşte klimaların çalışma prensibi bu sonsuz ve mükemmel çevrim ile sağlanmış olur. Sıvı soğutulur, faz dönüşümü ısı absorpsiyonuyla gerçekleşir, sıkıştırılır ve faz yeniden sıvıya döner.
Klima bakımında mutlaka bir profesyonelden yardım almalısınız. Sizlerin kullanıcı olarak klima bakımına dair yapabileceğiniz tek işlem filtre ve dış yüzey temizliğidir. Klima hava filtre bakımını yapabilmeniz için öncelikle filtreyi olduğu yerden çıkarmanız gerekir. Klimaların türlerine göre farklı şekillerde filtreleme yapılsa da tüm klimalarda hava filtresi ön panellerde bulunur. Paneldeki yuvaya yerleştirilen filtreler, klimaların yapılarına göre kolay tak- çıkar özelliğine sahiptir. Çoğunlukla yıkanabilir özellikte olan sünger yapısındaki filtreleri temizledikten sonra aynı şekilde yerine takabilirsiniz. Klima hava filtresini 15 günde bir bu şekilde temizleyebilirsiniz. Hava filtresinin düzenli olarak temizlenmemesi, havanın ideal biçimde sirkülasyon yapmasını önleyeceğinden evaporatör yüzeyinde karlanma olabilmekte ve dolayısıyla soğutma- iklimlendireme verimi düşmektedir.
Hava filtresi temizliğinin yanı sıra hava akımı destekleyici filtrelerin temizliğini de sizler yapabilirsiniz. Bu işlem için öncelikle klimaların ön kısmında yer alan ve hava akımını destekleyen filtreler çıkarılmalıdır. Bu filtreleri vakum yöntemiyle yani elektrikli süpürgelerle temizlemeniz gerekir. Biriken tüm tozlar, süpürge yardımıyla arındırılır. Tozlar giderildikten sonra filtre suyla yıkanarak iyice temizlenmelidir. Kuruduktan sonra da aynı şekilde takılarak, kapağı kapatılır ve böylece doğru hava sirkülasyonunun yapılması sağlanır.